Toppbanner
grunderene-bak-salt-helseklinikk.png

Bidrar til et levende sentrum

Salt Helseklinikk i Lyngdal er inne i sitt fjerde kvartal siden oppstarten. Alt tyder på at tilbudet er kjærkomment, både lokalt og for tilreisende.

av Lars Rødseth (Media Sør)

 

Et slikt spennende og bærekraftig tilskudd til handelsnæringen i sentrum, er med på å skape liv og utvide servicetilbudet i Lyngdal.

Godt og vel tre måneder etter oppstarten av Salt Helseklinikk i Lyngdal, tok vi turen innom for å se hvordan den nye bedriften holder stand. Klinikken finner vi sentralt i Lyngdal sentrum, like bak rådhuset. Fasilitetene er godt tilrettelagt for alle typer besøkende, med brede dører og rampe for rullestol. Inne på forværelset møter vi de tre gründerne Leiv Kvaavik, Fritz Vidringstad og Audun Vidringstad.

Her føler man seg velkommen. En gruppe kunder er inne i selve saltgruva for behandling, mens nye kunder begynner å samle seg i forværelset, klare for neste runde. Hver omgang varer i underkant av en time. De ventende kundene blir alle ønsket personlig velkommen og tilbudt en kopp kaffe og en fersk avis mens de venter. Folkene på Salt Helseklinikk er gode til å skape en hyggelig og trygg stemning. Lokalene er smakfullt innredet med lyse farger.

 

Opp mot 500 behandlinger på én uke

Selve behandlingsrommet er stemningsfullt dekorert med små saltfjell langs veggene. Bakom fjellene skinner det noen dempede lys i blått, som skaper en beroligende og god atmosfære.

I behandlingsrommet pumpes det inn et saltaerosol som har en bakteriedrepende effekt når det kommer ned i luftveiene. Den stimulerer og rengjør luftveienes forsvarsmekanismer. Dette har en antiinflammatorisk virkning.

– Vi har hatt nesten femten hundre behandlingstimer siden oppstarten, forteller Fritz Vidringstad. – Enkelte uker har vi gitt i underkant av fem hundre behandlinger.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

undefined
FAST KUNDE: Tobias Svennevik (78)

Dette er gode tall med tanke på at bedriften ble etablert uten finanskostnader. De fleste som tar behandling er fra distriktet. Man ser også en økning av tilreisende kunder på fast basis fra Agder og Rogaland, og noen ganger fra helt andre kanter av landet. Salt Helseklinikk fikk nylig tilsagn om økonomisk støtte til markedsføring fra Listerfondet, og vil satse på å nå ut til hele landsdelen.

 

Bruker eget tilbud aktivt

Mannen bak idéen om etablering av en saltgruve i Lyngdal, og en av eierne, er Leiv Kvaavik. Selv har Leiv slitt med luftveiene over lengre tid. Han mener å ha fått betydelig helseutbytte etter at han begynte med jevnlig saltterapi.

– Jeg har vært på lungeavdelingen på Sørlandet sykehus i Kristiansand, og alle målingene er bedre nå enn før oppstarten av Salt Helseklinikk. Dette kan jeg kjenne godt.

Behandlingsformen skal være helt uten bivirkninger. Et opphold i saltgruva kan gi utbytte for alle typer mennesker i alle aldre. Selv folk uten kroniske helseutfordringer, kan ha nytte av å få renset opp litt. Folk med psoriasis eller andre hudproblemer, melder om reduserte plager etter en periode med saltbehandling.

– Vi har også tilfeller hvor fastleger faktisk har foreslått for pasienter å prøve saltbehandling, forteller Audun Vidringstad.

 

Lettere å synge etter behandling

Den beste reklamen man kan få er fornøyde kunder, og dette er ingen mangelvare hos saltklinikken i Lyngdal. De aller fleste er faste kunder som kommer inn en gang eller to i uka. Når en såpass stor kundegruppe opplever økt livskvalitet, sier det litt om nytteverdien av et slikt tilbud i lokalmiljøet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

undefined
STEMNINGSFULLT: Det er lagt mye energi ned i å gjøre lokalene avslappende å oppholde seg i.

Tobias Svennevik (78) er en av de faste kundene som tar saltbehandling to ganger i uka. Han forteller at han har vært kunde hos saltklinikken helt fra starten, og at han nok ikke kommer til å slutte med det. Tobias sier han har fått en merkbar bedring av søvnkvaliteten etter at han begynte med behandling. I tillegg mener han at sangstemmen har bedret seg, både på klang og på utholdenhet. Tobias Svennevik er sanger i Lillemanns Trio, og er avhengig av å kunne synge en hel kveld når de har oppdrag.

– Jeg merker at det er mye lettere å synge nå, forteller Tobias. – Noen ganger spør folk meg hva jeg har gjort med stemmen min. De sier at den har blitt lysere enn tidligere.

Viktig å være i sentrum

Fritz Vidringstad har bakgrunn fra offshoreindustrien. Han er en av dem som ble rammet av nedskjæringer i oljenæringen. Likevel har Fritz og de andre gründerne på Salt Helseklinikk klart å skape en bærekraftig bedrift med gode muligheter for videreutvikling.

– Vi valgte helt bevisst å legge klinikken i sentrum, med tanke på tilgjengelighet for flest mulig. I tillegg er det praktisk å ha byen like utenfor døra. Besøkende kan lett kombinere turen til oss med andre ærend og tilbud i sentrum. Det er også relativt kort vei til hoteller og til Sørlandsbadet, noe som gir muligheter for et godt samarbeid, med tanke på at tilreisende skal få et godt servicetilbud når de besøker Lyngdal.

 

Næringssjefen: – Salt Helseklinikk er et godt eksempel

I en kommentar fra næringssjef Karl Erik Lohr, får vi høre at et levende sentrum har behov for bredde og dybde i sine tjenester, produkter og servicetilbud, i et stadig tøffere konkurranseklima.

– Salt Helseklinikk er et godt eksempel på en bedrift som utfyller dagens tilbud på en god måte. Det at de allerede har over 1500 behandlingstimer i løpet av 3 måneders drift, lover godt for fremtiden. Når vi vet at behovet for alternative behandlingstilbud for ulike typer luftveisplager øker, ser det svært lyst for fremtiden, sier Lohr.

– Man ser for eksempel at KOLS er den 3. mest fremvoksende sykdommen i verden, og stadig flere opplever redusert livskvalitet med luftveisplager. Det blir spennende å følge bedriften i tiden fremover, sier næringssjef Karl Erik Lohr.

 

Syntes du denne saken var interessant? Lik og del Facebook:

vand.no