Toppbanner
IMG_9653.jpg (1)

En skogens mann i over 30 år

– Jeg er ingen mainstream-type, sier Håkon Madland og smiler lurt.

av Silje Hasund (Media Sør)

 

 

Han driver Lyngdal Skog blant løvtrær og bark, krydret med fuglekvitter. Håkon er faktisk den eneste i distriktet som har fagbrev som skogsarbeider, og med over 30 års erfaring fra skogsarbeid, er det all grunn til å tro at han vet hva han snakker om.

– Jeg var langt under lovlig alder da jeg fikk min første motorsag av min far, minnes han og smiler.

HMS-en innad i familien skulle det heldigvis ikke skorte på, og han holdt seg skadefri. Den første motorsagen ble starten på det hele. Dette ga virkelig mersmak.

 

Bærekraft er nøkkelen

Det nyeste medlemmet i Vekst i Lyngdal fremhever hvor viktig det er at vi omgir oss med en bærekraftig natur. Som gammel skogsentreprenør elsker han å komme ut i naturen, der norske forhold kommer til uttrykk: solen som tvinger frem svetteperlene når han jobber, regnet som pisker mot kroppen, vinden som hvisker om skogens hemmeligheter.

På referanselisten til Madland finner du alt fra opprydning etter en storm i Tyskland i 1990, til presisjonsfelling av trær mellom gravsteiner på kirkegårder. Skogsarbeid byr med andre ord ikke på forutsigbare arbeidsuker.

 

Fremtiden

Næringssjef Karl Erik Lohr ser mange muligheter fremover i skogbruket. Han peker på at regjeringen nettopp ønsker en norsk klimapolitikk hvor skogen skal forvaltes og brukes bærekraftig for å sikre et høyt opptak av C02.

– Et bærekraftig skogbruk krever et godt kunnskapsgrunnlag for avveininger mellom økonomi, økologi, sosiale eller kulturelle forhold, men bruken av tømmer til å skape fornybar energi, vil være fremtiden, sier Lohr.

 
Artikkelen fortsetter under bildet

REDSKAPSBODEN: Håkon Madland fikk tidlig sin første motorsag. – Langt under lovlig alder, minnes han.
REDSKAPSBODEN: Håkon Madland fikk tidlig sin første motorsag. – Langt under lovlig alder, minnes han. (Foto: Silje Hasund, Media Sør)

 

Spesialkompetanse

Kunnskapen som Håkon sitter med, er det ikke mange andre som kan.

I bedriftens nettverk har han også knyttet til seg kompetente folk, som både gartner og en arborist, en såkalte tredoktorer, sistnevnte med spisskompetanse på vi kaller «vanskelige trær».

Skogen skriker i det stille om mer kompetanse. Ta løvskogen, for eksempel. Den ligger der som en ubenyttet ressurs fordi den for mange er vanskelig å håndtere. Løvskogen har mindre volum, og derfor også lavere pris. Det gjør Madland bekymret.

– Vi har for mye skog, noe som kan være miljøskadelig. Overmoden skog på rot som råtner, avgir CO2. Brenner vi dette i et flisfyringsanlegg, blir det et nullutslipp, sier han.

 

Flis for miljøet

To seriøse aktører i lyngdalsområdet driver flisfyringsanlegg. Dette sparer miljøet for tonnevis av CO2 årlig. Håkon tilbyr skog til flisesentraler, og håper flere kommer til. Med økt etterspørsel, vil han gå tyngre inn i markedet, forteller han. En bærekraftig skog har alltid vært nøkkelen for ham. Vår mann har tatt utfordringen i over 30 år, og han er fortsatt sulten. Skogen fortsetter å kalle for Håkon Madland. Heldigvis!

 

 

Syntes du denne saken var interessant? Lik og del på Facebook:

vand.no