Toppbanner
Annie1.png

Hvordan bli en bedre leder?

Stresscoach Annie Tønnessen har selv møtt veggen, og lærer nå bort teknikker for god stresshåndtering.

av Magnus Aunevik (Media Sør)

 

Norge ligger på Europa-toppen når det gjelder arbeidsrelatert stress, ifølge en undersøkelse fra Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA). Stresscoach Annie Tønnessen har selv møtt veggen, og lærer nå bort teknikker for god stresshåndtering. Dette har gjort henne i stand til å oppfylle gründerdrømmen, og samtidig har hun fått god kontroll over eget stressnivå.

Men Annie har bred kompetanse, og tilbyr kurs med mange ulike tema. Vekst i Lyngdal og Lister nyskaping har gått sammen om å tilby kurset "Coaching – hvordan bli en bedre leder". Dette går av stabelen i nær fremtid. Men først – bli bedre kjent med den energiske coachen.

Allerede mens vi banker på døra hos Reduser stress AS i Mandal, kan vi høre den sprudlende dama komme for å ta imot oss. Med en smittsom latter ønsker Annie oss velkommen og viser oss inn. På seg har hun en smaragdgrønn blazer.

– Jeg liker å ha friske farger på meg, forteller Annie. – De gjør meg ekstra glad og klar for dagen.

 

Møtte veggen og endte opp på sykehuset
Annie Tønnessen, eier og daglig leder av Reduser stress AS, har ikke alltid vært like glad og rolig. Fram til 2010 hadde hun et høyt arbeidstempo.

– Jeg har alltid jobbet langt over hundre prosent. Det har vært en drivkraft for meg, forklarer hun. Det strålende smilet blir litt mer seriøst idet hun forklarer videre.

– Livet er ikke alltid enkelt. Jeg har vært i enormt mange endringsprosesser, både som leder og i privatlivet. Jeg har slanket bort 30 kg, vært kontinuerlig under utdanning, opplevd trakassering, hatt sykdom i familien, og skilt meg og vært eneforsørger.

Etter at kroppen hennes hadde begynt å signalisere at noe ikke var helt bra, møtte Annie den velkjente veggen. Neste stopp var et opphold på hjerteavdelingen på sykehuset. Det var på tide å ta en pause.

 

Nyt livet
I denne perioden fikk hun et råd fra sin kreftsyke bestevenninne. "Nyt livet, Annie", sa venninnen. Men hva betyr egentlig det? I mange år hadde hun jobbet så mye at hun ikke hadde tatt seg tid til å stille seg det spørsmålet.

Hvordan få tilbake gnisten og gleden i livet og begynne å leve uten negativt stress, men samtidig beholde høy funksjonsevne og produktivitet? Det er tanker og råd rundt disse spørsmålene Annie Tønnessen formidler. Hun bruker forskning og psykologi og har flere sertifiseringer.

– Jeg har verktøyene som trengs, og mitt mål er alltid å være menneskelig, forklarer hun. Annie er opptatt av å være raus, og hennes store inspirasjon er Dalai Lama og Mor Teresa.

– De går i dybden og ser alltid det beste i mennesker, smiler Annie.

 

Kurs til glede og nytte
Firmaet Reduser stress AS har i flere år vært med på å redusere stress i bedrifter og hos enkeltmennesker i Norge. Annie har lang erfaring med å holde kurs for opptil 300 mennesker. Kursholderen er sertifisert og har 15 års erfaring innen ledelse, veiledning, coaching, lean, kosthold og innovasjon, og er også forfatter. Kurset er utviklet over flere år, og hundrevis av arbeidstakere har fått konkret hjelp og effektive verktøy for å redusere negativt stress. På kursene sine holder Tønnessen foredrag og engasjerer folk med ulike oppgaver.

– Kurset skal være både gøy og nyttig, forteller Annie.

Saken fortsetter under bildet.

undefined
DU ER VIKTIGST I LIVET DITT: – Når du er tilfreds, kan du gi mye mer tilbake til arbeidsgiver og menneskene rundt deg, sier Annie Tønnessen. (FOTO: Lejla Sijamija Bahtar)

 

– Mitt mål er å inspirere mennesker. Når du får varige endringer og bedre helse hos mennesker, gir det energi fra innerst til ytterst. Jeg lærer noe fra alle kunder, og de positive tilbakemeldingene fra bedrifter og privatpersoner løfter meg opp i livet.

Tønnessen understreker hvor avgjørende det er at du setter av tid til å prioritere bare deg selv. Med god struktur er det fullt mulig å få kontroll over arbeidspress. Det er du som bestemmer. Det er du som er den viktigste personen i livet ditt. Når du er tilfreds, kan du gi mye mer tilbake, både til arbeidsgiver og til menneskene rundt deg.

Næringssjef: – Viktig og tidsaktuelt tema
Vekst i Lyngdal og Lister nyskaping ønsker nå å tilby Tønnessens kurs med tittelen "Coaching – hvordan bli en bedre leder", som også berører temaer relatert til stresshåndtering. Næringssjef Karl Erik Lohr mener temaet er noe av det viktigste og mest tidsaktuelle de kan ta opp, både for enkeltpersoner og bedrifter.

– Når vi vet at en stor andel av alle sykemeldinger er stressrelatert, sier det seg selv at vi må ta problemet på alvor. Vi ønsker å bidra til kompetanseheving, og er veldig glade for at Annie Tønnessen vil holde dette kurset for oss. Hun er en tydelig foredragsholder som tar i bruk egne erfaringer og faglig kompetanse på en svært engasjerende måte. Her er det snakk om å ivareta samfunnets udiskutabelt viktigste verdi - menneskene, kommenterer Lohr, og oppfordrer samtidig både bedrifter og enkeltpersoner til å melde seg på.

 

Stress er et stort samfunnsproblem
Stress og uførhet koster samfunnet over 12 milliarder kroner årlig. Vi må ta dette alvorlig og lære å håndtere problemet på best mulig måte.

Heldigvis sier kroppen ifra når man nærmer seg faresonen. Symptomene kan være fysiske så vel som psykiske og atferdsmessige. Noen av faresignalene kan være hjertebank, rastløshet, skjelving, svimmelhet og fordøyelsesproblemer. Manglende lyst til å gå på arbeid og problemer med konsentrasjon kan også være tegn på negativt stress. Det som går mest igjen er tankekjør, søvnproblematikk, hodepine, magesmerter, glemsomhet, overspising/underspising, negativt selvsnakk, hjertebank, det autonyme nervesystemets inn/utpust og tilstedeværelse.

– Vi på Reduser stress jobber med det mest verdifulle en bedrift har, nemlig menneskene. De er en fantastisk ressurs. Gjennom kartlegging av behovene tilpasses kursopplegget til den enkelte bedrift. Vi samarbeider i alle ledd og jobber strategisk, slik at ulike tiltak, verktøy og metoder blir tydelig formidlet. For å skape varig endring tilbyr vi også oppfølging, avslutter Annie Tønnessen.

 

Interessert i å delta på kurset?
Første kursdag er 25. januar. Kurset har fire moduler, og du melder deg på de modulene du ønsker.
Fjerde og siste modul er 26. april.

Meld deg på her!
Legg merke til nyttårstilbudet som varer fram til 15. januar.

 

Syntes du denne saken var interessant? Lik og del Facebook:

vand.no