Toppbanner
Rune Birkeland, Birkeland Bruk.jpg

I denne tradisjonsrike bedriften finner du arbeidsnever i både produksjonen og på styrerommet. Dette er historien om Birkeland Bruk

Rune Birkeland la ned symbolet på Birkeland Bruk: Sagbruket. 30 år etter at han overtok virksomheten bestefaren grunnla, er antall ansatte tidoblet.

av Erlend Haddeland (Media Sør)

 

Geir Magne Hauge husker det godt. I 2002 hadde han nettopp begynt i ny jobb på Birkeland Bruk i Kvås, og som fersk ansatt skulle han være med og grave grøft til nye kabler. Klar til dyst fikk han øye på en skikkelse som allerede var godt i gang med å grave: 3. generasjons eier, Rune Birkeland, iført en kjeledress som ble stadig mer møkkete.

– Et slikt syn gjør noe med hele arbeidsstokken, sier Hauge.

Han griper rundt en varm kaffekopp av plast iført en koppholder, hvilende på et av bordene i personalbygget til Birkeland Bruk i Kvås.

– Man yter ganske mye mer for sånne folk enn hvis det var en som bare kjørte rundt i fine biler og knapt enset det vi holder på med.

Vi kommer tilbake til Rune Birkeland, som samme år skulle ta et veivalg som brøt med en sentral del av nesten 100-årige tradisjoner til bedriften, og førte Birkeland Bruk inn i en ny æra.

 

Kontoret og hjertet

Før vi forteller mer om flammene som slukte hele bedriften, den overraskende avgjørelsen om å legge ned sagbruket, og hvordan det er å bli født inn i en familiebedrift, la oss påpeke det åpenbare først:

Birkeland Bruk er en bauta i Lyngdals næringsliv.

De leverer trelast og byggevarer til det profesjonelle byggemarkedet i Agder og Rogaland, og i 2017 omsatte de for over 400 millioner kroner totalt sett i konsernet, ifølge salgs- og markedssjef Jan Terje Rottem.

Hovedbasen, ofte bare omtalt som «hjertet», ligger i Kvås. Rundt 100 ansatte er på lønningslisten til konsernet, som også omfatter seks byggevarebutikker fra Vennesla i øst til snart Sola i vest ved navn Byggvell.

For i god Birkeland Bruk-ånd satses det videre: Den syvende butikken åpner i april på Sola i Rogaland, et viktig marked gjennom mange år.

 

undefined

Handelsparken. På Rom i Lyngdal finner du både Byggvell-butikk, trelasthall med drive-in, hovedadministrasjon og salgsavdeling. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Bedriften så dagens lys i 1908. 100 år senere sendte de alle ansatte på charterfly til København for å feire jubilaten som ifølge regnskapstallene bare ble sprekere og sprekere etter 100-årsfesten.

Men la oss starte i Kvås. Det er også etter salgs- og markedssjef Rottems hjerte.

For det første han gjorde etter at han ble ansatt, var nemlig å innføre et krav til alle som ansettes i salgsavdelingen.

En uke i Kvås

Kravet? Alle nyansatte må jobbe én arbeidsuke i hjertet av Birkeland Bruk, der de følger produksjonslinjene og transportavdelingen.

– Det er veldig nyttig å se hvilke utfordringer de står i der oppe som vi som sitter her nede i Handelsparken ikke ser i det daglige, sier den siste ankomne i salgsavdelingen, Anders Bjelland.

 

undefined

Hovedbasen. I Kvås ligger produksjonslinjene og hovedlageret Birkeland Bruk kjører ut til byggeplasser. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Han står på spiserommet, ved kaffemaskinen med et dusin knapper på, og går riktignok for det enkle valget: Svart. I Kvås er det en trofast moccamaster som leverer arbeidsdagens viktigste brygg; på Rom kan du blant annet velge mellom cappuccino, café au lait eller espreschoc.

Stein-Arne Frostestad er leder av ordreavdelingen, også han med kontorplass i Handelsparken.

– Det handler om å få forståelse og respekt for andre medarbeidere som ikke er på samme sted i næringskjeden. Jeg tror samspillet fungerer mye bedre når man kjenner hverandre sin plass, sier han.

Han forklarer at der Kvås-avdelingen ikke må forholde seg til kundeforventninger, trenger ikke ordreavdelingen bekymre seg for lasting, pakking og omlastning. Derfor er forståelsen for de ulike rollene viktig, mener Frostestad.

Han liker at han i ny og ne får drypp fra den pulserende byggebransjen i form av besøk på byggeplasser, men han bruker definitivt mest tid på kontoret. På kontorveggen henger en rød Lyngdal-drakt som begynner å nærme seg ti år gammel. Lyngdal Idrettslag har vært og er en viktig aktør for Birkeland Bruk til å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

 

undefined
Leder ordreavdelingen. – Jeg liker blandingen av å jobbe på kontoret, ha relasjoner med kundekontakter utenfor, og at vi kan besøke byggeplasser og kunder for å se hva som rører seg i den praktiske hverdagen der ute, sier Stein-Arne Frostestad, som har jobbet i Birkeland Bruk i 11 år. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Lukten av furu

Så, la oss starte i Kvås. Geir Magne Hauge har jobbet her i 16 år og er i dag avdelingsleder, der broren Tom Arild for øvrig er driftsleder.

– Det er forholdsvis mange med likt etternavn her, sier Geir Magne, før han hilser på søskenbarnet Jan Flottorp som plukker frem trelast med en truck.


undefined

Rutine. Én måned etter at Geir Magne Hauge begynte i Birkeland Bruk, fikk han beskjed om at sagbruket ble lagt ned. Utfallet av avgjørelsen ble langt bedre enn han fryktet. I år er det 16 år siden han stemplet inn. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

undefined

Fremplukker. Jan Flottorp har manøvrert spakene på Birkeland Bruk i over ti år. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Vi vandrer fra den ene til den andre produksjonslinjen på Birkeland Bruk. Fra fylkesveien ser man en brøkdel av dybden til bedriftens areal på 94 mål.

De fire produksjonslinjene på bruket er overflatebehandling, precut, impregnering og høvling. Vogntogene med sort, karakteristisk front står rundt på området og blir lastet, og kjører deretter trelastene ut på byggeplasser og på Byggvell-butikkene. I tillegg til daglige kjøreruter i Agder og Rogaland, kjører de også ukentlig til Østlandet.

 

undefined

Impregnering. Asbjørn Stokkeland er avdelingsleder på malingslinja. Årlig overflatebehandles et par millioner meter med bord på Birkeland Bruk. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)


undefined

Kjører daglig rundt i Agder og Rogaland. Birkeland Bruk har rundt 15 vogntog i stallen. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Idet man entrer høvleriet, virvles lukten av furu raskt opp i neseborene. Her bearbeides skurlast til fortrinnsvis kledning og konstruksjonsvirke. Skurlasten, altså uhøvlede planker, bord og bjelker i grove dimensjoner, kommer inn fra eksterne sagbruk.

 

Alle forbandt produksjonen i Kvås med sagbruk, men i 2002, samme år som euroen ble introdusert i Europa, tok også Birkeland Bruk en avgjørelse som skulle endre økonomien deres: De la ned sagbruket.

Det husker eier Rune Birkeland godt.

 

Veiskillet

 – Du må ikke styre bedrifter etter følelser.

Rune Birkeland lener seg over skrivepulten. Bak ham har 77 ringpermer innfunnet seg i hyllene på hans høyre side, mens pulten er omgitt av papirer, gule lapper, en kalkulator og et logostempel. Det er Rune som i dag forvalter arven fra sin bestefar Peder Olsen Birkeland, han som startet med gårdssag på gården Birkeland i Kvås i 1908.

På kontorveggen henger det fire flyfoto fra området, et fra da Rune tok over som eier etter sin far Petter Birkeland 1. januar 1987, og det siste flyfotoet er tatt for ni år siden. Fra flyfoto til flyfoto blir området større og bygningene flere.

– Da jeg overtok, var vi vel en 8-10 personer i virksomheten, jeg kan ikke huske helt. Så har vi bygd på underveis frem til i dag.

I dag er det cirka 100 personer ansatt i konsernet.

 

undefined
I fotsporene til far og bestefar. Kontoret til Rune Birkeland ligger vegg-i-vegg med barndomshjemmet der han vokste opp i Kvås. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Hvor var vi igjen? Jo, å styre etter følelser, eller snarere å ikke gjøre det.

– Man går noen runder for å ta en avgjørelse det er knyttet så mye følelser til. Da beslutningen om å legge ned sagbruket var tatt, skulle dette formidles til folk, både til ansatte, lokalbefolkningen og markedet. Men det gikk veldig greit. Noen ble overrasket, andre hadde forståelse. Den avgjørelsen trodde vi la grunnlaget for å både sikre og utvikle arbeidsplasser videre.

Han og resten av styret skulle få rett. Geir Magne Hauge husker 2002-avgjørelsen godt.

– Det er nok den tyngste avgjørelsen Rune har tatt for Birkeland Bruk. For min del var det blandede følelser. Jeg hadde sagt opp en trygg jobb for å begynne her, og måneden etter jeg begynte, fikk jeg beskjed om at sagbruket skulle legges ned. Jeg var førstemann inn, og da er man som regel førstemann ut. Men det ble jo aldri tatt vekk folk etter at vi la ned sagbruket. Snarere tvert imot.

 

Født inn i en familiebedrift

Selv om Rune først overtok i 1987, sørget faren for at sønnen tidlig fikk kjenne lukten av tre.

Blant de første arbeidsoppgavene til Rune var å lø hunved, altså avkapp fra tømmerstokker, over på jernbanevogn på Snartemo stasjon.

– Etter skoletid var en som regel med på en eller annen jobb. Sånn sett har jeg fått det inn med morsmelka. Jeg synes alltid det har vært greit å holde på med kroppslig arbeid.

Det å være skjebnebestemt til å ta over bedriften en dag, har hatt sine utfordringer innimellom.

– Du må ha interesse for det du går videre med. Skal du gå imot dine egne interesser, vil det aldri bli noen suksess uansett. Du må ha lyst til dette, sier Rune Birkeland.

Kapper på bestilling

Vandrer man lengre inn i «landsbyen» til Birkeland Bruk i Kvås, kommer man til precut-avdelingen. Geir Magne Hauge forteller. Her kappes materialer til hus, hytter, flermannsboliger, garasjer og andre bygninger etter tegninger laget fra teknisk avdeling i Handelsparken.

 

undefined

Produksjonshall. I 2013 bygget Birkeland Bruk nytt precut-anlegg, en tjeneste de har drevet med siden 1993. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

undefined

Får bestillinger etter mål. På skjermen ser Petter Pedersen, operatør på precut-linja, tegninger fra teknisk avdeling. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

– Hvordan ville du forklart «precut» for en 8-åring?

– Egentlig er det en form for Lego-klosser, svarer Hauge og ler.

– Du får med en tegning og alle bitene er merket, så det er bare å lø sammen, fortsetter han.

I fjor ble det høvlet 20 000 kubikkmeter materialer og overflatebehandlet 2 millioner meter med bord på Birkeland Bruk. Hvis man hadde lagt bordene etter hverandre, hadde de rukket fra Kvås til Ungarn.

Natten da fjellene ble røde

Når historien om Birkeland Bruk skal skrives, kommer man ikke utenom brannen i 1945, da hele virksomheten brant ned på det som bare blir kalt Mølletomta i Kvås.

– Det begynte å brenne om natten. Mamma fortalte at hun ble vekket og kikket ut av vinduet. Da var det røde fjell rundt henne, forteller Rune om hendelsen som inntraff 12 år før han ble født.

Etter brannen i 1945 ble Birkeland Bruk flyttet til der det er i dag. Det var ikke siste gang bedriften ble rammet av flammer. På palmesøndag, 1. april 2007, brøt en brann ut på precut-anlegget. Hele bygningen ble totalskadd, og senere ble et topp moderne precut-anlegg reiset litt lenger inne i «landsbyen».

 

Næringssjefen: – Beundringsverdig og viktig bedrift

Karl Erik Lohr i Vekst i Lyngdal lar seg imponere av Birkeland Bruk, en av byens hjørnesteinsbedrifter som skaper arbeidsplasser til et tresifret antall ansatte.

– Birkeland Bruk har hatt en særdeles flott utvikling, og er representert fra vestre del av Agder og i Rogaland. Når de nå åpner nok en Byggvell-butikk, sier det noe om satsingen deres. Lokale eiere med Rune Birkeland i spissen, som ønsker å skape noe lokalt, er beundringsverdig og viktig for Lyngdal og Hægebostad. Den jevne veksten i omsetning tyder på at man har bygget stein på stein, sier næringssjefen.

 

undefined

På veien. 2 millioner meter med bord på Birkeland Bruk ble overflatebehandlet i 2017. Hvis man hadde lagt bordene etter hverandre, hadde de rukket fra Kvås til Ungarn. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

– Den menneskelige siden av en virksomhet er utrolig viktig

Det er over 30 år siden Rune Birkeland overtok Birkeland Bruk, men det har rent mye vann i Lygna siden han var daglig leder. Det er 20 år siden han sa fra seg den rollen for å heller bruke tid på innkjøp, og Rune har vært opptatt av å ha eksterne folk med i styret som kan se bedriften utenfra, i tillegg til at han selv sitter ved styrebordet. Siden 2007 ble John Våge, eier av ERV og en tung aktør på eiersiden i Handelsparken blant annet, med på eiersiden av driftsselskapet og styreleder i Birkeland Bruk AS.

– Jeg har vært bevisst på å knytte til meg personer som har bedre forutsetninger på en del felt enn det jeg har, så kan jeg støtte opp på de områdene der jeg har en viss peiling. Det å lage et team rundt seg, tror jeg er veldig viktig, sier Birkeland, som også har 4. generasjon representert i bedrift, i sønnene Jan Rune og Petter.

 

undefined

I butikken. På Byggvell i Handelsparken jobber blant andre Ola Tom Refsnes. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Han er klar på at det finnes to alternativer for bedriften: Enten si seg fornøyd med der man er i dag og sakte stagnere, eller satse videre.

Det første er ikke aktuelt, og derfor har Birkeland Bruk blant annet satt seg som mål å etablere inntil tre nye Byggvell-butikker innen 2020, der den første av de tre åpner når varaordfører i Sola kommune, Jan Sigve Tjelta, sager over bjelken 5. april.

– Grunnfundamentet vårt er en stabil arbeidsgjeng. Det har fulgt oss i alle år. Den menneskelige siden av en virksomhet er utrolig viktig. Vi har en veldig god gjeng med oss til å dra Birkeland Bruk videre frem, sier Birkeland.

Kjeledressen til Rune Birkeland må med andre ord belage seg på mer møkk fremover.Syntes du denne saken var interessant? Del gjerne videre på Facebook:

 

vand.no