Toppbanner
Karl Erik Lohr_0012-3.jpg

Næringssjefens siste dag på jobb

Karl Erik Lohr er først og fremst takknemlig for drømmene han fikk være med å skape sammen med gründere og bedrifter. Men samtidig frustrert over det han ikke fikk til.

av Erlend Haddeland (Media Sør)

 

Den blå banankassen på kontoret i Postgården er stappet med dokumenter og referater etter snart fem år med møtevirksomhet. Vinduene ut mot Esso i Alleen kaster lys inn på et kontor som nesten er tomt.

En svart stiftemaskin, gule lapper, permer, og en katalog fra Lyngdals største arbeidsplass Alloc er klar til å legge ut på en reise til et nytt kontor.

For når Norge våkner opp til arbeidernes dag 1. mai, har Karl Erik Lohr, næringssjef i Lyngdal, hatt sin siste siste arbeidsdag for Vekst i Lyngdal (VIL).

Styret i VIL har valgt å utsette ansettelse av ny daglig leder av to grunner:  

1. Audnedal kommune slår seg sammen med Lyngdal i 2020, og det derfor er naturlig å se på strukturene til en felles næringsforening.

2. Avklare et mulig samarbeid med Lyngdal Markedsforening.

Lohr tar seg en pause i ryddingen for sitt siste intervju som næringssjef i Lyngdal.

Vekst i Vekst i Lyngdal

Da han drakk sin første kaffekopp på kontoret i Postgården, hadde Vekst i Lyngdal (VIL) 55 medlemsbedrifter.

I dag, nesten fem år og tusenvis av svart liter brygg i koppen senere, står VIL med 85 medlemsbedrifter i ryggen.

I fjor leverte dessuten VIL sitt beste driftsresultat noensinne.

Når stillingen hans nå ikke videreføres i første omgang, har styret besluttet å fordele midler over viktige prosjekter for Lyngdal, siden VIL er en ideell organisasjon:

– Næringslivet har støttet opp om Vekst i Lyngdal og undertegnede fra dag én. Det er alltid givende når du har vært 20 år i utlendighet, og ønsker å komme tilbake igjen å bidra med det du kan og har lært, sier Karl Erik Lohr.

I sitt nye selskap Brand Equitor AS skal han «fortsette å jobbe med det som gir [...] energi – nemlig næringslivet i Lister som merkevare – og bedriftsrådgiver i samarbeid med Lister Nyskaping. Derfor vil jeg treffe flere av dere i ulike sammenhenger i en litt friere rolle», skriver Lohr i en siste e-post som næringssjef til de 85 medlemsbedriftene i Vekst i Lyngdal.

 

Karl Erik Lohr rydder på kontoret
Dagene med kontor i Postgården er talte. Karl Erik Lohr har de siste dagene plassert dokumenter fra 2013 og frem til i dag i kasser. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Lyngdal stadion-gutt og masterstudent

Karl Erik Lohr er oppvokst i Lyngdal, og har med knotter under skoene gått gradene fra guttelag til A-lag på Lyngdal stadion.

Fra den gang og til han ble ansatt som Vekst i Lyngdal-sjef i 2013, har det skjedd en hel del.

CV-en som man må anta ble for fristende for ansettelsesutvalget å takke nei til, ser i korte trekk sånn ut:

– I det private næringslivet lærte vi å bruke de ressursene vi til enhver tid har tilgjengelig. To pluss to skal ikke bli fire, det skal bli fem, seks eller sju.

Frustrasjon i tre akter

Når han er ferdig med en jobb, ser han seg ikke tilbake, sier han.

På en dag som denne er det likevel på sin plass å utfordre ham på både de dagene smilene var ekstra brede, og de dagene som virkelig har frustrert ham.

Han utfordres på det siste først. De kan deles i tre akter:

Det første først, denne gangen:

 

1. Manglende samarbeid med Lyngdal Markedsforening

– Jeg er veldig glad for at det ser ut til å bli noe mer ut av drømmen jeg hadde for fem år siden: Å forene kreftene i Vekst i Lyngdal og Lyngdal Markedsforening. Fra dag én har jeg vært opptatt av å bruke ressursene våre til det beste for Lyngdal. Jeg tråkket nok litt i beddet til markedsforeninga da jeg kom som ny næringssjef, full av pågangsmot og ønsket å skape ting i Lyngdal. Der kom jeg litt skjevt ut fra hoppkanten, sier Karl Erik Lohr.

Kongstanken hans var å rigge det til i Lyngdal slik de har gjort med Farsund 365: Turisme, næring og handelsstanden under én paraply.

 

Karl Erik Lohr vandrer i Alleen
Gode intensjoner, men. – Jeg tråkket nok litt i beddet til markedsforeninga da jeg kom som ny næringssjef, full av pågangsmot og ønsket å skape ting i Lyngdal, sier Karl Erik. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Der møtte han motstand.

– Det ønsket ikke styret i Lyngdal Markedsforening eller flertallet av medlemsbedriftene. Det har ført til, slik jeg ser det, dobbelt opp med markedsføring og annen jobb. Det har frustrert meg, sier han og fortsetter:

– Der skal jeg sikkert ta noe på min kappe. Jeg kan være litt brautende og høyrøsta, men intensjonene mine har alltid vært gode. Det var et sterkt ønske om å være til hjelp for de 125 medlemsbedriftene i markedsforeningen. Hvis jeg skal se tilbake, så ser jeg på dette som uoppgjort, eller noe jeg ikke lyktes med. Jeg ser en del bedrifter som har gått konkurs i Lyngdal som jeg vet jeg kunne hjulpet hvis de hadde tatt kontakt. Da lurer jeg på: Hvorfor ble det sånn? Jeg har fått til tilsvarende i andre kommuner, hvorfor skal jeg ikke få det til her, i kommunen jeg brenner for, sier han og tar en slurk av kaffekoppen.

– Dette var et lite hjertesukk, sier han og flekser sitt brede signaturglis.

2. Munnkurven i opplagssaken

De siste årene har to borerigger, Borgland Dolphin og Byford Dolphin, ankommet Rosfjorden.

Det samme har gigantskipet OSX-1 fra Brasil, som med sine 271 meter forut til akterut, preger utsikten i Rosfjorden.

Siden har det dratt sin kos, trodde de fleste, før Lyngdal kommune nå nylig fikk en ny henvendelse om de kunne tenke seg å ta det tilbake.

Alt dette har skapt støy, ikke bare fra opplagsvirksomheten, men også blant politikere, næringsliv, hyttefolk og fastboende på Svenevik.

– Hvis vi takker nei til noe, kan vi generere inntekter på andre måter. Vi burde spurt oss selv: Hva slags ringvirkninger skaper opplag i Rosfjorden. Men det ble ingen konsekvensanalyse. Det hadde gitt en større troverdighet til politikerne. Kommunen ville ikke inkludere næringslivet i den diskusjonen. Både jeg og Anne Grete (Løland, reiselivssjef) fikk, etter sterk uenighet i styret, beskjed om å holde en diplomatisk tone, og fikk til dels munnkurv på eventuelle spørsmål om hva vi mente ut ifra et næringsfaglig ståsted. Det er feil når en næringssjef ikke kan uttale seg på et område som er viktig for næringslivet, sier Lohr og peker på at Lyngdal kommune har tusen arbeidsplasser knyttet opp mot besøksnæringen.

Han peker også på at Lyngdal har 1835 hytter, med et hyttefolk som i 2017 la igjen 60-70 millioner kroner i Lyngdal.

– Hytteinnbyggerne har en enorm betydning for Lyngdal, men vi klarer ikke å se det, sier Lohr, som i flere sammenhenger har talt hytteinnbyggernes sak.

Da munnkurven ble omtalt i 2016 av Lister24, avviste ordfører Jan Kristensen, som også er styreleder i Vekst i Lyngdal, at det var gitt noen munnkurv.

3. Omdømmet til Lyngdal kommune

Saken om Steintomta og gebyrer til entreprenør i Skomrak hyttefelt er eksempler på saker som havnet hos kommuneadvokaten fremfor dialog. Det irriterte Lohr.

«Lyngdal er og skal være en næringsvennlig kommune. I år har jeg sett noen varsellamper blinke», skrev Lohr på sin egen blogg i 2017.

– Administrasjonen i Lyngdal kunne og burde løst dette på en bedre måte, slår han fast.

I avgjørelsen om hvor Lyngdals nye helsehus skulle tas, ble heller ikke næringssjefen involvert for å komme med næringsfaglig råd.

Derfor gikk Lohr både ut i lokalmedia og på sin egen blogg, Næringssjefens røst, og etterlyste konsekvensene av å plassere helsehuset til over 400 millioner kroner, vekk fra Lyngdal sentrum.  

«Lyngdal helsehus blir den største investeringen i kommunes historie, en investering som vil hefte ved mine barn og fremtidige generasjoner. Da må jeg som næringssjef si fra nok en gang: Det er ingen skam å snu, helsehuset bør ligge i Lyngdal sentrum», skrev han.

– Jeg merket en endring fra jeg begynte og frem til de siste par årene. Om det har med endring i tid eller endring i sammensetning av politikere, det vet jeg ikke. Vi har kålet det til mer. Saken om helsehuset har ikke vært bra for omdømmet til Lyngdal, sier Lohr.

 

Portrett av Karl Erik Lohr
Rollen. Sentrale arbeidsoppgaver for næringssjef Karl Erik Lohr har vært å veilede gründere, gi råd til bedrifter og å være næringslivets talerør opp mot kommunen. – Av og til har det vært konflikter mellom kommunen og enkeltbedrifter. Å løfte disse sakene opp på et høyere nivå har vært en viktig del av rollen min. Det har vært viktig at en til tider har sagt imot min arbeidsgiver, samtidig som man skal balansere det. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Møtet med gründere

En stor del av jobben som næringssjef er rådgivning og veiledning til gründere og bedrifter.

Det kan være noen som har en genial idé, eller noen som vil gjøre en hobby om til et levebrød.

– Et av de gøyeste eksemplene, der jeg har vært med fra første stund, er Lena Staddeland og frisørstolen hennes kalt Sanasella (ekstern lenke). Dette er en helt unik idé som nå er en realitet, og som har et internasjonalt potensial. I disse dager snakker vi med internasjonale aktører som ønsker å ta dette et hakk videre.

Andre prosjekter som har fått hjertet hans til å pumpe ekstra hardt, er Salt Helseklinikk med gründerne Leiv Kvaavik, Fritz Vidringstad og Audun Vidringstad i spissen. Her har Lohr hjulpet til med å søke midler og utvikle konseptet.

– Og det å skrive forretningsplan med Twin Thunder-gutta på Kvavik (ekstern lenke) var fantastisk. MC-miljøet står sterkt i Lyngdal. De fikk agentur på Indian Motorcycles, penger i banken, og de har bare levert så sinnssykt, Magne Ingebretsen, Steen Gunnar Heim og gutta.  

undefined
Samfunnsansvar.
Han har vært sparringspartner med mange bedrifter. Her med Tor Gresaker i A pluss Multiservice i fjor. På ett år gikk de fra 0 til 6 millioner i omsetning, tjener penger, og har rekruttert 70 prosent av sine ansatte med hull i CV–en fra NAV, Mindus med flere. (Foto: Magnus Aunevik, Media Sør)

 

Om å hjelpe innvandrere: – Sånt blir jeg glad i hjertet mitt av

På jobb har han også investert tid i mange som ikke ønsker å motta ytelser fra NAV, men heller forsørge seg selv og skape sin egen arbeidsplass.

– Her har jeg fått være med å hjelpe dem i gang med å søke dagpenger til næringsetablering, hjulpet dem til å skille seg ut fra det som allerede finnes i dag, slik at de skal kunne klare seg selv.

De siste årene har han også jobbet mye med innvandrere og hvordan man kan hjelpe dem inn i det norske samfunnet.

– De har kompetanse og gode idéer, men ikke nettverk eller kapital. Alle sier de én og samme ting, og jeg kjenner jeg får helt frysninger: De ønsker å betale skatt og gi noe tilbake, fordi de har blitt møtt med så utrolig mye av AS Norge og menneskene her.

Han viser blant andre til John F. Sipayung som i disse dager jobber med å etablere et nytt take away- og cateringtilbud i Lyngdal (ekstern lenke).

– Vi har hatt høye og lave punkter, men han gir seg ikke og kommer til å lykkes til slutt. Sånt blir jeg glad i hjertet mitt av, sier Lohr.

Fryden av å jobbe med Anne Grete Løland

Som nevnt: Vekst i Lyngdals er inne i en prosess der Audnedal blir en del av ny kommune og mulig sammenslåing med Lyngdal Markedsforening er avklart.

Når Karl Erik Lohr takker for seg, er det Anne Grete Løland, reiselivssjef i Lyngdal kommune, som blir ansiktet utad for VIL.

– Anne Grete er vertskapsrollens mor og har et veldig stort nettverk. Snakk om å være den som har fått ting gjort, og setter reiselivet i Lyngdal på kartet. Det begynte med skranken på turistkontoret der du møtte en alltid kunnskapsrik, hyggelig og pliktoppfyllende reiselivssjef, til å gjøre turistkontoret stadig mer digitalt, men også tilgjengelig for folk flest i Lyngdal kulturhus. Hun har vært en fryd å jobbe sammen med.

undefined
Kollega.
Anne Grete Løland (reiselivssjef) har sammen med Karl Erik Lohr vært stammen i Vekst i Lyngdal. (Foto: Magnus Aunevik, Media Sør) 

Avgjørelsen om å slutte

Når han fra 1. mai starter for seg selv i Brand Equitor, skal han gjøre mye av det samme han har gjort i dag, men for å bruke hans egne ord, i «en friere rolle».

– Jeg har hatt en drøm om å starte for meg selv. I desember slang jeg over til min forlovede: «Jeg vurderer å slutte og starte for meg selv». «Why not?», svarte hun. Der trengte jeg ikke bruke lang tid på å overbevise. Jeg måtte også spørre mine barn i bilen på vei til skolen om de trodde dette kom til å gå greit. Da jeg fikk tommel opp fra dem, var det bare å kjøre på.

Karl Erik Lohr foran Postgården, der han hadde kontor

Fordeler. Karl Erik Lohr ser frem til det han beskriver som «en friere rolle». Her utenfor Postgården i Alleen som har vært arbeidsplassen hans. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Han ser frem til å jobbe uten næringssjef-hatten på hodet.

– Jeg har uttalt meg om en del ting som folk har oppfattet å ligge på grensa mellom næringsfaglige råd og politikk. Det har jeg selvfølgelig fått tilbakemelding på: Når jeg har vært tydelig på noe, så har noen sagt at jeg blander meg i politikken. Nei, jeg har vært tydelig på det næringsfaglige hele veien. Jeg har vært frustrert over at politikerne og administrasjonen ikke har vært gode nok til å oppsøke næringsfaglige råd i sitt eget næringsselskap. De kunne tatt med seg disse rådene og så gjort politikk på bakgrunn av det.

I Brand Equitor leier han ut kompetansen sin til ulike bedrifter. Han nevner en IT-bedrift i Mandal og et snekkerfirma i Lyngdal.

– Og så skal jeg sitte i styrer. Det har jeg hatt et ønske om å gjøre i lang tid, men jeg har vært inneforstått med at jeg ikke kunne gjøre det i min rolle som næringssjef.

Han ser frem til å jobbe tett med Lister Nyskaping, med bedrifter i hele regionen.

– Forhåpentligvis er det min kompetanse og ikke tittelen min som næringssjef, som betyr noe.Var denne saken interessant? Del gjerne videre på Facebook:

 

vand.no