Toppbanner
IMG_9885lindland-sigve-vil.jpg

Sigve Lindland ønsker å legge et godt grunnlag for neste generasjon

Sigve Lindland har ansvar for den daglige driften av Lindland maskin. Han er tredje generasjon entreprenør i familien, og er glad for at noen har gått foran.

av Oskar Hadland (Media Sør)

 

I takt med generasjonsskifter, vokser anlegget til familiebedriften i Akersmyr. For tredje gang har Lindland Maskin utvidet lekegrinden sin, og dette resulterte i 400 kvadratmeter administrasjonsbygg, 1200 kvadratmeter verksted og ei tomt på 10 mål. På første arbeidsdag i 2017 sto alt klart til bruk, 45 år etter at pappa Jan Arvid Lindland startet bedriften i 1972.

 

Vekst må stå i stil til satsning

Da det 45 år gamle entreprenørfirmaet vokste seg større enn noen gang tidligere, så ledelsen behovet for å gjøre en investering i servicefunksjonene. Lindland Maskin har et blikk mot fremtiden, noe som gjorde utvidelse til en naturlig del av utviklingen.
— Det største behovet vi hadde, var å utvide verksted, lager og servicemuligheter. Maskinparken vår har nærmere 100 enheter, noe som krever mye stell. Moderne vaskehall, delelager og gode muligheter for sveising, var noen av behovene som meldte seg etter hvert som bedriften ble større, forteller Sigve.


De ansatte er suksessfaktoren

Det er ikke bare de gode mulighetene for å ta vare på utstyret som trekkes frem. Trivsel blant de ansatte er det viktigste for Sigve som daglig leder, og dette har blitt vektlagt i mange år. Rekrutteringen av lærlinger gjenspeiler gode arbeidsforhold og høy trivsel.

— Vi prøver å ha mellom fem og ti prosent lærlinger i bedriften. Hvert år prøver vi å rekruttere tre-fire stykker. Så godt som ni av ti lærlinger forblir i bedriften etter læretiden, og mange har nå vært her i 10-15 år. Å satse på lærlingene har gitt oss stor gevinst, sier en engasjert daglig leder Sigve Lindland.


Alle prosjekt- og anleggsledere begynte i firmaet på 90-tallet, før de var 18 år gamle. I løpet av årene har de blitt kurset og fått utdanning, men startet i grøfta eller i gravemaskinen. De ansatte på kontoret, med unntak av én, har vært med i over ti år. Ledelsen består, enn så lenge, i hovedsak av ansatte mellom 30 og 45 år. Totalt består den stadig voksende bedriften av 75 ansatte.

 

Anleggsbransjen er tøff

Anleggsbransjen blir en stadig tøffere bransje. Firmaene som ønsker å overleve må være i kontinuerlig forbedring og utvikling, hele tiden. Sigve beskriver konkurransen i Lister som sunn.
— Godt etablerte firmaer som er seriøse, flinke og konkurransedyktige, gjør at vi presses til å utvikle oss. Om man hviler, vil det resultere i lite fremgang og tap av terreng. Større og mer effektive maskiner, kompetanseheving hos de ansatte og gode rutiner på alle nivåer, er viktig for å være med i konkurransen.

Artikkelen fortsetter under bildet

undefined
TUNGT VERKTØY: Lindland Maskin disponerer ca 100 maskiner i dag, 45 år etter at günderen Jan Arvid Lindland stiftet selskapet. Her besøker Sigve Lindland (t.h.) Sigurd Kvelland på vekstedet i Akersmyr. (FOTO: Oskar Hadland, Media Sør)

 

"Pukk på pukk" gir sunn vekst

— Lindland Maskin AS er en spennende vekstbedrift som har hatt en eventyrlig omsetningsvekst de siste ti årene, sier næringssjef Karl Erik Lohr.

Han forteller at bedriften i dag er en av de største private arbeidsgiverne i Lyngdal, og at den nå er på jakt etter flere nye, dyktige medarbeidere innen bygg- og anleggsbransjen. Store offentlige veiprosjekter som bl.a. Listerpakken, var med på å gi Lindland Maskin et betydelig løft.


— Bedriften har bokstavelig talt bygget «pukk på pukk» når det gjelder kompetanse og maskinpark. De har vært flinke til å rekruttere fra hele regionen, og sender et tydelig signal om viktigheten av å være en lærebedrift, sier Lohr.


Familiebedriften har investert driftsoverskuddet inn i bedriften, og slik har de klart å styrke seg i et krevende marked. I den vedtatte kommuneplanen, fikk Lindland Maskin gehør og forutsigbarhet for utvinningen av råmassen til pukk. Dette er viktig for bedriftens eksistensgrunnlag, samtidig som det har tiltrukket seg andre næringsdrivende i Akersmyra.


— En av nøklene til deres suksess, mener jeg er at de alltid har vært synlig tilstede i lokalmarkedet. Ingen jobber er for små for Lindland Maskin, selv ikke etter doblingen av omsetningen de siste årene. Fremtiden ser lys ut for en av hjørnesteinsbedriftene i Lyngdal med en ny firefelts E39 i distriktet. Og nå som bedriften har flyttet hjem til Akersmyra, er sirkelen fullendt, mener næringssjef Karl Erik Lohr.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

undefined
ROSER DE ANSATTE: Sigve Lindland trekker frem de ansatte i Lindland Maskin som den viktigste suksessfaktoren for bedriften som akkurat har flyttet inn i nye lokaler på Akersmyr. (FOTO: Oskar Hadland, Media Sør) 

 

Lagånd er viktig

Gode kolleger, positivitet og at det er en generasjonsbedrift, er faktorer som motiverer Sigve til å se lyst på fremtiden. Han husker selv hvordan barndommen var preget av store maskiner, og ser på sine egne barn som potensielle overtakere i fjerde generasjon.

— Det er spennende å jobbe mot at vi nå skal drive like bra som min far, samtidig som vi legger et godt grunnlag for neste generasjon. Vi har fått utvikle Lindland Maskin til hva det er i dag, men i et større perspektiv ønsker jeg at det skal videreutvikles inn i fremtiden. Den kortsiktige planen er å opprettholde lagånden, slik at vi kan være konkurransedyktige i en tøff anleggsbransje, forteller Sigve optimistisk.

Syntes du denne saken var interessant? Lik og del Facebook:

vand.no