Toppbanner
IMG_1646-stephen-mistet-begge-beina-i-bombeeksplosjon.jpg

Stephen mistet begge beina i bombeeksplosjon – fem år etter startet han treningssenter i Lyngdal

– Det var en vanlig dag, akkurat som de aller fleste dager. Plutselig gikk det fra null til hundre på veldig kort tid.

av Oskar Hadland (Media Sør)

 

Handley møter oss i døren med en proteinshake i hånda. Han viser oss veien inn til sitt eget treningssenter, som han håper flere kan få et personlig forhold til.

Et drønn etterfulgt av hissig gjenklang kan høres idet traktordekket treffer bakken og støvet virvles opp. Stephen Handley demonstrerer at protesene på beina ikke er et hinder for å løfte og dytte tunge ting. Historien bak protesene er unik og brutal.

 

En vanlig dag

Året var 2008 da Stephen Handley ble en del av det engelske forsvaret, med store ambisjoner. Han hadde et driv etter å flytte grenser og leve utenfor komfortsonen. Tidlig i karrieren satte han seg som mål å bli spesialsoldat. Fire år senere, i 2012, på sitt andre oppdrag i Afghanistan, tråkket han på en improvisert bombe. Hendelsen ute på oppdrag i Helmand-provinsen i Afghanistan, skulle vise seg å gi den engelske soldaten en ny retning på livet.

– Det var en vanlig dag, akkurat som de aller fleste dager. Plutselig gikk det fra null til hundre på veldig kort tid. Jeg var i luften og kunne plutselig se toppen av trærne, ovenfra. Da innså jeg at jeg hadde blitt sprengt opp i luften, forteller Stephen, som husker forbausende mye.

En stor sky av skittent støv fra den tørre ørkengrunnen svever rundt Stephen. Det piper i ørene. Situasjonen er uoversiktlig. Et øyeblikk frykter han for synet. Stephen tar hendene til øynene og tørker bort en seig blanding av sand og væske. Synet er der enda.

Store deler av det ene beinet er derimot revet av og ligger bak den sårede soldaten. Det andre beinet henger enda sammen med kroppen, men det er bare så vidt. Medsoldatene løfter ham opp på en båre og frakter ham til sykehus. Her amputeres begge beina fra kneet og ned.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

stephen-mistet-begge-beina-i-bombeeksplosjon
DRØMMEN: – Jeg har alltid ønsket meg et eget treningssenter. Jeg er ung og kan gjøre noe annet om ikke dette fungerer, sier daglig leder og eier av gymmet. (FOTO: Oskar Hadland, Media Sør)

 

Kunnskap og erfaring ble viktig

Stephen har i etterkant av ulykken satset på både Paralympics og fitness. I perioder trente han seg selv, uten profesjonell trener eller veileder. Han ønsket å se om han kunne gjennomføre diettene og programmene han satte seg fore.

– Det var mest for selvsikkerheten sin del. Treningen ble en god test for kunnskapen jeg hadde fått gjennom både forsvaret og treningen. Jeg har alltid trent, og gjennom trening har jeg lært. Det har vært en del av livet mitt, ikke et valg om å gå til gymmet eller ikke, sier Stephen.

Etter ulykken ble Stephen behandlet av fysioterapeut i England. Hjelpen kom helt fra Farsund og het Anine Hansen. De to ble godt kjent og kjemien stemte bra. Anine reiste tilbake til hjembyen Farsund, og i september 2015 kom Stephen etter. Omtrent et år senere åpnet et nytt treningssenter i Lyngdal dørene.

– Jeg har alltid ønsket meg et eget treningssenter. Jeg er ung og kan gjøre noe annet om ikke dette fungerer. Om det går bra, har jeg mye energi til å drive dette. Målet er å gjøre det til noe stort og kult, forteller en motivert Handley.

 

Både et bidrag og et supplement til treningen i Lyngdal

Stephen er svært fokusert på resultater og fremgang. Om du har et mål, legger du en plan for å oppnå dette, både i livet og på gymmet. Denne tankegangen har gitt ham mye, og nå ønsker han å gi det videre. Han mener at det er bra for alle å tenke slik, og at også mindre barn har godt av å utvikle denne evnen.

– Folkene som trener her snakker sammen, hjelper hverandre og fremstår veldig dedikerte. Det er veldig gøy å se. Jeg vil at det skal være kvalitet her, forteller Stephen fornøyd.

Artikkelen fortsetter under bildet


stephen-mistet-begge-beina-i-bombeeksplosjon
FORSKJELLIGE ØNSKER: – Det finnes mange treningsformer, og folk må selv velge hvordan de vil trene, sier Stephen Handley. (FOTO: Oskar Hadland, Media Sør)

 

På lengre sikt ønsker Stephen å utvide gymmet. Å være et sted for folk med funksjonshemninger, er noe som ligger hans hjerte nært. Maskiner og utstyr for denne målgruppen er kostbart, noe en utvidelse også vil være. Den neste tiden vil Stephen bruke til utvikling, med utstyret og ressursene han allerede har. Han håper å se folk oppnå målene sine, om det skulle være stadig tyngre løft eller kroppslige forandringer. Treningsgründeren er klar i sin tale om hvordan han ønsker at treningssenteret skal være.

– Jeg ønsker at Nordic Power Zone skal være et sted for den treninga folk ønsker å utføre. Det finnes mange treningsformer, og folk må selv velge hvordan de vil trene. Selv skal jeg ikke fortelle folk hvilken treningsform som er riktig og hvilken som er feil.

 

Næringssjefen: – Et flott supplement til det eksisterende treningsmiljøet

Karl Erik Lohr er positiv til den nye etableringen på Kvavik.

– De viser gjennom handling at de «vil og våger» å satse gjennom å være gode rollemodeller. Stephen sin historie er sterk å høre, men hans positivitet, viljestyrke og fokus er beundringsverdige egenskaper som vil føre ham langt i livet. Nordic Power Zone er et flott supplement til det eksisterende treningsmiljøet i Lyngdal. Jeg er overbevist om at Sørlandsbadet og Nordic Power Zone vil leve godt side om side til glede for alle treningsentusiaster.

 

Syntes du denne saken var interessant? Lik og del Facebook:

vand.no