Paulsens Hotell i familien Fuglesteins ånd

av Erlend Haddeland. Publisert 21. mai 2019.

De har aldri drevet hotell før. Halvannet år etter overtakelsen av det historiske hotellet er familien Fuglestein trygge på stilen de har valgt.

Denne saken er tidligere publisert på de gamle nettsidene til Vekst i Lyngdal.

Utenfor ærverdige Paulsens Hotell på Grøndokka denne solrike formiddagen, hviler fire blad Fuglestein i hagestolene.


På denne eiendommen har både engelske lakselorder spasert forventningsfulle til Lygna, tyske soldater marsjert inn hotelldøren, redde voksne og barn innkvartert etter storbrannen i Alleen i 1941, og mang en gjest fra inn- og utland har lagt igjen solide anmeldelser på TripAdvisor.

Hotelldirektør Kjetil Fuglestein ligger som et slakt i skyggen denne dagen, mens storebror Tor Sverre har brettet opp skjorteermene i varmen og nipper til en kaffekopp.


– Det har vært mer jobb enn vi hadde sett for oss, men vi har fordelt det godt i familien, sier hotelldirektør Kjetil Fuglestein, ulastelig antrukket i blå skjorte.

Direktøren. Som 22-åring fikk Kjetil Fuglestein tittelen hotelldirektør. Han er utdannet kokk og har ansvaret for at gjestene får vann i munnen når de kikker på menyen. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Hotellfamilien

Kjetil og Tor Sverre deler DNA med ytterligere tre brødre. Fire av fem brødre fungerer litt som brøytemannskapet i Lyngdal kommune: Opptatt med andre jobber, men når det først blir kaos, stiller de på kort varsel.


Det er stort sett Kjetil, hotelldirektøren, som er her på heltid, men hele familien på syv er med på A-laget. På veggene ute og inne henger plakater og diplomer fra en svunnen tid. 


Reiselivssjef Anne Grete Løland
 beskriver hotellet som «å komme inn i en historiebok».  


– Dette historiske og staselige hotellet, som oser av sjarm og særpreg, ligger i gåavstand fra sentrum. Det er nesten som å komme inn i en historiebok, for her er det en historie bak hver eneste gjenstand. Kombinert med moderne komfort er Paulsens Hotell et hotell i særklasse, sier hun.

En reise i tid

Siden Fuglestein overtok 1. januar 2017 fra de forrige driverne, Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand, har de lært mye om hva som skal til for å få hotellet til å tikke.


Titter du bort på hotellet fra veien eller fra hengebroa over Lygna, er det litt som å studere ansiktet til popstjernen Cher: Tilsynelatende ingenting har forandret seg de siste 50 årene.


Og når du ringer ned til Paulsens Hotell, hilses du fortsatt velkommen slik det alltid har blitt gjort:


«Hjertelig velkommen til Paulsens Hotell, en reise i tid», sier den joviale østlendingen, som antageligvis kunne tjent gode penger på radioteater på 60-tallet (prøv selv å ring hotellresepsjonen på 400 44 005).


Men familien Fuglestein har valgt en annen tilnærming på å vise frem hotellet enn sine forgjengere.


Og det har de gjort helt bevisst.

Fire av syv. Familien Fuglestein har definerte roller på hotellet. Det har vært viktig for å ikke trø opp i hverandres bedd, sier Tor Sverre. Fra venstre: Kjetil, Edvard, Tor Sverre og Else-Lill Fugelstein. Ikke til stede: Oskar, Stian og Anders Fuglestein. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør) 

Fuglestein-stilen

De forrige driverne var nemlige mestere i å få medieoppmerksomhet. Her er et par av overskriftene de skapte fra kulissene i hotellet:

  • rumpefeiden som nesten endte opp i Pressens Faglige Utvalg (Journalisten)
  • homo-spøken som ble totalt misforstått (Lyngdals Avis)

På en skala fra 0 til Sten Sørensen har derimot ansiktene til Fuglestein-familien nesten aldri vært badet i trykksverte. Og for ordens skyld: Rumpefeidene har vært fraværende.


– Hotellet er attraksjonen i seg selv. Det er ikke vi som driver det som skal være attraksjonen.


Det sier Tor Sverre Fuglestein, jurist og den eldste av de fem Fuglestein-brødrene.


Han har hotellets historie i tankene – og kvaliteten på maten. Den er kokkelert av hotelldirektøren selv, som har fagbrev i restaurantfag og har servert hotellgjestene alt fra økologisk, kortreist pinnekjøtt, via fiskesuppe til sebrakjøtt.


Restauranten. Menyen skal helst ikke være for stor, forteller Kjetil Fuglestein. Han tror på kvalitet foran kvantitet. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Faren til Winston Churchill trolig på besøk

Historien først: Den eldste delen på Paulsens Hotell ble bygget før bestemoren din var påtenkt (1894), og engelske lakselorder fant raskt veien til det som startet som et gjestegiveri.


Wikipedia lærer oss at lakselord var brukt om «den engelske overklassen, adelsmenn og lorder, som kom til Norge som turister for å fiske laks i norske elver og jakte norsk vilt».


Faren til Winston Churchill, den legendariske statsministeren som ledet Storbritannia under Andre verdenskrig, skal ha fisket og overnattet på Paulsens Hotell. ¨


– Det er godt dokumentert i Fædrelandsvennen at Lord Randolph Churchill fisket i Lyngdal. I ekte Se og Hør-stil kan man lese om hvor mye fisk han fikk. Det står ikke svart på hvitt at Churchill bodde på Paulsens Hotell, men det står at han var med den lokale lakseguiden som mest sannsynlig var Olaus Paulsen, opphavsmannen til hotellet, forteller Tor Sverre.

Arven etter Nancy og Olaus

Lyngdal Historielag forteller at Nancy fra Faråna, fem minutters spasertur fra eiendommen til hotellet, giftet seg med nevnte Olaus Paulsen i 1901. Ekteparet solgte eiendommen i Faråna og bygde Paulsens Hotell.


Og aldri snakk om norsk historie på midten av 1900-tallet uten å nevne tyskerne. Under 2. verdenskrig okkuperte de nemlig hotellet.


Det ble bygget en stor radiobunker ved siden av låven, ifølge Sørlandsavisen, som også er å finne der i dag.


Men det er først og fremst de engelske lakselordene som har størst plass i historien til Paulsens Hotell. Og spør du noen i familien Fuglestein, forteller de gladelig om de adelige og andre gjester som sjekket inn på 1900-tallet.


– Familien Fuglestein fra Lyngdal med Kjetil i spissen,  viderefører det historiske konseptet. Med lokale råvarer på menyen er også matkonseptet godt ivaretatt. Paulsens Hotell er virkelig mer enn en seng å sove i, er attesten fra reiselivssjef Anne Grete Løland.

I blodet. Else-Lill har ansvaret for bookingen. Som 12-åring hadde hun samme rolle på Lyng kafeteria og gjesteheim  i Lyngdal, da moren, Aud Birkeland, var bestyrer. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)


Quiz-bok på eget forlag


Mye kunne vært sagt og skrevet om det historiske suset som ligger over hotellet, men noe må da spares til overnattingsgjestene.


Av triviell sort har quiz på Paulsens Hotell de siste årene vært like populært som bacon på, ja, omtrent alt.


De forrige eierne kjørte et quiz-konsept som fikk den småfrekke overskriften «”Jissing” er populært» i Farsunds Avis.


Også Fuglestein har peiset på med quizkonseptet med stort hell, faktisk så stort at de har valgt å gi ut Paulsens Hotells egen quizbok, ført i pennen av quizdoktorne Anders og Tor Sverre Fuglestein.

Quizmaster. Tor Sverre Fuglestein, sammen med broren Anders, står i bresjen for den populære quizzen på Paulsens Hotell,s om nå også har blitt bok.

Den beste markedsføringen

Senere denne dagen ventes et busslast av pensjonister, og Kjetil må finne frem sin ypperste kokkekunst til kvelden.


De må derfor snart haste videre, og i den forbindelse kunne det vært naturlig å gi dem en siste kommentar, men det får bli en annen gang.


For alle som driver butikk vet at fornøyde kunder er den beste markedsføringen. La oss åpne TripAdvisor, appen og nettstedet mange reisende sverger til før de velger hvor de skal bo.  


Siden Paulsens Hotell er en pilegrimsreise for engelske lakselorder, lar vi en engelskmann ved Bill D fra London få siste ordet. 

Her er et utdrag fra anmeldelsen han skrev etter et opphold i mai i fjor:

«Of the many places I stayed at on a recent three week cycling tour in Scandinavia, this had by far the most character and was by far the most memorable. […]. The floors upstairs are wooden and uneven and reminded me very much of an Eighteenth Century house I used to stay in as a child. […] The breakfast provided was of a very high standard. The owners, who only acquired the hotel recently but whose son has worked there for some years, are extremely welcoming, friendly and informative. If you’re into history and character, you’ll love it. If you’re not, look elsewhere (but it’ll be your loss).»

Bill D, TripAdvisor, 29. mai 2017

Overnatting. Paulsens Hotell ble opprinnelig laget med 17 rom. I dag er det 10 dobbeltrom som res opp. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

X

LURER DU PÅ NOE? SEND OSS EN MELDING!